Kuduz aşısını bulan Louis Pasteur’ün ölüm tarihi olan 28 Eylül; tüm dünyada Kuduz Günü kutlanmaktadır.
Her yıl farklı bir tema ile kutlanan Dünya Kuduz Gününün bu yıl ki teması; çevrenin hem insanlarla, hem de hayvanlarla bağlantısını vurgulamak amacıyla “Kuduz; Tek Sağlık, Sıfır Ölüm” olarak belirlenmiştir.
Dünya Sağlık Örgütünün resmi web sitesinde; “Tek Sağlık” kavramının son derece önemli olduğu, COVID-19 pandemisinin gösterdiği gibi, insanların, hayvanların ve çevrenin sağlığının ayrılmaz bir şekilde bağlantılı ve birbirine bağımlı olduğunu vurgulamaktadır.
“Sıfır ölüm” kavramı, insan kuduz ölümlerinin çoğunun kuduz köpeklere maruz kalmaktan kaynaklandığı ve bulaşmanın, köpeklerin (ve kedilerin) aşılanması ve şüpheli bir hastalığa maruz kaldıktan hemen sonra insanların tedavi edilmesi yoluyla önlenebileceği bilinen gerçeğiyle ilgilidir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) tarafından hazırlanan “30’a Kadar Sıfır: 2030’a Kadar Köpek Kaynaklı İnsan Kuduz Ölümlerini Ortadan Kaldırmak İçin Küresel Bir Stratejik Plan” hazırlanmıştır.
Küresel stratejik planı; ülkelerin 30’a kadar Sıfır’a ulaşmalarını desteklerken, ülkelerin uyum sağlayabileceği ve sahip olabileceği kuduza karşı mücadele için uyumlu ve tutarlı bir temel sağlamaktadır.
Bu plan, ulusal ve bölgesel kuduza karşı mücadele planları oluşturmak, kapasite oluşturmak, kuduz kontrolünü diğer sağlık girişimleriyle entegre etmek ve dünyanın en yetersiz hizmet alan nüfuslarına ulaşmak için sağlık sistemlerini güçlendirmek için koordineli, küresel destek yoluyla ülkeleri merkeze yerleştirmektedir.
Dünyadaki en eski hastalıklardan birisi olan kuduzun döngüsünü kırmak için aşılara, ilaçlara, araçlara ve teknolojilere sahip olunduğu, dolayısıyla kuduz kontrol programlarının “Tek Sağlık” için çok iyi bir örnek olduğu bildirilmektedir.