İnsan sağlığının korunmasında büyük önemi olan sağlıklı ve yüksek verimli hayvan yetiştirmek, bu hayvanların sağlıklarını korumak ve elde edilen hayvansal ürünleri sağlıklı bir biçimde tüketicilerin kullanımına sunmak, her geçen gün veteriner hekimliği mesleğinin önemini artırmaktadır. Veteriner hekimler, insan üzerinde doğrudan uygulama yapmamakla beraber, sağlıklı bir çevre oluşturulması ve birçok hastalığı kaynağında önlenmesi açısından insan sağlığına hizmet etmektedir. Hayvanların sağlıklarının korunması, verimliliklerinin artırılması, insanların sağlıklı ve uzun yaşayabilmeleri amacıyla sağlıklı hayvan ve hayvansal ürünlerin elde edilmesi, bu hizmetlerin daha bilgili ve uzman kişilerce yapılması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.
Bir amaca erişmek için, birden çok insanın bu amaç etrafında birleşmesi örgütleri şekillendirir. Bu ise örgütteki her kişiye belirli bir görev veya görevlerin verilmesini gerektirir. İşbirliği isteği, en az emek kanununa göre “belli bir sonucu daha az emekle sağlamak veya belli bir emekle daha iyi sonuç elde etmek” şeklinde tanımlanabilir. Bu bir araya gelme örgütlenmeyi gerektirir. Örgütlenme konusu, her dönemde sosyal ve kültürel yapıyı geliştirmenin, ekonomik kalkınma ve gelişmeyi sağlamanın bir aracı olarak daima önemini korumaya devam etmektedir.
Sivil toplum örgütleri; tüm dünyada aynı amaca yönelik bir grup kişinin, dayanışma sağlamak, gündem oluşturmak, yardım etmek, grubun veya üyelerinin haklarını korumak, bir araya geldikleri amaç doğrultusunda araştırmalar, yayınlar, sosyal faaliyetler yapmak gibi nedenlerle oluşturdukları organizasyonlardır. Bunlar, kendi amaçları doğrultusunda devlet veya hükümetle kurdukları bağ açısından devletle hiçbir organik bağı bulunmayan örgütler (NGO) olduğu gibi, kamu kurumu niteliğinde mesleki örgütler de olabilirler. Bu örgütler Meslek Birlikleri, Dernekler, Vakıflar ve Sendikalardır.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve AB ülkelerinde, diğer temel meslek grupları için de geçerli olan uzmanlık dernekleri sayısının ülkemizdekilerle karsılaştırılamayacak kadar çok ve yüksek katılımlı olduğu gözlenmektedir. Bu olumlu durumun, kurulan derneklerin veya birliklerin üyelerine sürekli bilgi akışını sağladığı ve onlara çok farklı konularda hem maddi hem de hizmet sunumunda ayrıcalık tanıdığı görülmektedir.
Biz de aynı amaçlar doğrultusunda, veteriner halk sağlığı, veteriner hekimlik ve veterinerlik uygulamaları, hayvan sağlığı, hayvan refahı, hayvan hakları, sürdürülebilir yaşam ve doğal çevre, yasa ve yönetmeliklerin oluşturulması, ülkemizde tüm kurum ve kuruluşlarda ve yaşamın her alanında demokrasinin egemen olması ve mesleğimizi ilgilendiren toplumsal konularda çalışmalar yapmak amacıyla “Veteriner Halk Sağlığı ve Toplumsal Çalışmalar Derneği”ni kurmuş bulunmaktayız. Derneğimizin kısa ismi “VHSD”dir..
Derneğimiz;
Veteriner Halk Sağlığı alanında; Zoonoz hastalıklar ile mücadele yöntemlerini geliştirmek, büyük ölçekli hayvan hastalık salgınlarına karşı yapılacak çalışmalarda görev almak, bu konularda toplumu bilgilendirecek faaliyetlerde bulunmak, Veteriner hekimlerin bu konuda daha donanımlı olarak göreve başlamaları için Veteriner Fakülteleri ve mesleki Bilimsel Dernekler ile yakın çalışmalar yürütmek. Meslek içi düzenli eğitim programları düzenlemek, Toplumda bu konuda bilinç düzeyini artırmak için her düzeyde eğitim kurumları ile çalışmalar yürütmek, Başıboş hayvanlar ile mücadele yöntemlerini ve bu problemin insani ve sürdürülebilir çözümü için projeler geliştirmek, Hastalıkların yayılması ve bulaştırılmalarında önemli rolleri olan haşerelerle (kent zararlılarına karşı) bilimsel, çevreye ve insanlara önem veren mücadele yöntemleri geliştirmek, eğitim vermek, Hayvan pazarlarının şartlarının iyileştirilmesi ve ülke hayvan hareketleri konusunda gerekli çalışmalar yapmak, Sağlıklı gıda üretimi, işlenmesi, muhafazası, taşınma, dağıtımı tüketicilere ulaştırılması konularında (Gıda güvenliği ve hijyeni) çalışmalar yapmak, Toplumda ilgi duyan bütün kesimlerin ve öncelikle ev hanımlarının sağlıklı gıda seçimi, hazırlanması, muhafazası ve tüketimi için eğitilmesi konularında çalışmak, Ülke çapında halk sağlığı alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek güç birliği ve etkinliği artıracak bir platform oluşturmak için çalışmak.
Veteriner Hekimlik ve veterinerlik uygulamaları alanında; Veteriner Fakültelerinden daha donanımlı veteriner hekim mezun edilmesi için eğitim sorunları üzerinde çalışmak, Veteriner hekimlerin mesleki haklarının korunması için çalışmalar yapmak, Veteriner Hekimlerin toplumsal iş bölümünde hakları olan yerleri ve bunların önemini toplumun diğer kesimlerine göstermek ve gerekli bilimsel savunmaları yapmak için çalışmak, Balıkçılık, Arıcılık, organik hayvancılık, endüstriyel hayvancılık vb. gibi hayvansal üretim ve bu üretimlere teknik servis sağlayan (suni tohumlama uygulamaları) alanlarda mesleğin önemi ve etkinliği için çalışmalar yapmak, Veteriner alet ve ekipmanları üretimi konularında çalışmalar yapmak, Veteriner ilaç ve biyolojik maddeleri üretim, dağıtım, uygulanma ve kalıntı izlenmesi konularında çalışmalar yürütmek, Veterinerlik alanında çalışacak uzman laboratuarların kurulması, kontrolü, akreditasyonu konularında çalışmak, Bir örnek (standardizasyon ve akreditasyon)veteriner hekim kliniği, muayene ve tedavi uygulamalarını sağlayacak çalışmalar yapmak. Yaşam boyu eğitim enstitüsü veya mesleki her alanda eğitim verecek veteriner hekim eğitim akademileri oluşturmak, Ülkedeki hayvansal genetik materyali kayıt altına almak, korumak ve geliştirmek için gereken çalışmaları yapmak
Hayvan Sağlığı, Hayvan Refahı, Hayvan Hakları ve Çevre alanında; Hayvan hakları ve hayvan refahı konusunda gerekli çalışmaları yürütmek, Çevre kirlenmesi ve bundan zarar görecek olan ülkenin hayvan genetik materyalinin korunması konusunda çalışmalar yapmak, İnsani kesim usullerinin ülke çapında uygulamaya konulması ve izlenmesi için gerekli çalışmaları yürütmek, Hasta sahibi ve tedavi uygulanan hayvanların hakları için çalışmalar yapmak, Laboratuar hayvanları konusundaki yasal altyapının oluşturulması ve uygulamanın izlenmesi konularında bilimsel ve insani esasları temel alan çalışmalar yürütmek, Endüstriyel hayvancılıkta uygulanmakta olan yetiştirme koşullarını dünya standartlarına ve daha insani şartlara getirici çalışmalar yürütmek, Hayvan sahibi olmanın güzelliklerini ama aynı zamanda da sorumluluklarını anlatan eğitici, öğretici çalışmalar yaparak toplumda hayvan sevgisini artırmak, Yasadışı pet ticaretini engellemek amacıyla yasal alt yapının hazırlanması için çalışmalar yürütmek, Hayvan sağlığı konularında her türlü mesleki çalışma yanında, yetiştiricileri bilinçlendirme ve toplumu bilgilendirme konularında çalışmalar yapmak, projeler üretmek, Mezbaha, ahır, çiftlik, hayvansal gıda üretim ve işlek üniteleri vb konularda gelişmiş standartlarda proje üretmek ve bu projeleri uygulamaya koymak
Yasa ve yönetmeliklerin oluşturulması alanında; Veteriner hekimlik uygulamaları alanında uygulamada olan mevzuat(kanun, yönetmelik, tüzük vb. gibi) alt yapısının bilimsel temellere ve ülke gerçeklerine göre yeniden ele alınması için çalışmalar yapmak, öneri ve taslaklar oluşturmak, Avrupa Birliği sürecinde faaliyet alanına giren konularda çalışmalar yürütmek, Mesleki mevzuat konusunda çalışmalar yapmak.
Toplumsal Çalışmalar alanında; Veteriner hekimlik ve Veterinerlik Bilimleri’nin toplumsal iş bölümündeki önemi ve sorumluluğuna ilişkin çalışmalar yapmak bunları topluma duyurmak, Ülkemizin çağdaş, demokratik bir ülke düzeyine ulaştırılması için, ülke bireylerinin çağdaş, sorgulayan, hakkını arayan, eleştiren ve sürekli bilimsel doğruların peşinde olan kişiler olması için aynı amaçlara sahip diğer demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ile ortak projeler oluşturmak, bu projelerde görev alarak çalışmalar yapmak amacıyla kurulmuştur.
Derneğimizin Tüzüğünde yazılı amaçlarının gerçekleştirilmesine katkı sağlayabilecek tüm veteriner hekimleri derneğimize üye olmaya çağırıyoruz.
Kurucular Kurulu
Prof. Dr. Veteriner Hekim Tahsin YEŞİLDERE
Prof. Dr. Veteriner Hekim Erkut TÜZER
Veteriner Hekim Dr. Oktay DEPREM
Veteriner Hekim Azmi YÜKSEL
Veteriner Hekim Dr. Ali TAŞ
Veteriner Hekim Okan ÜNSAÇ
Veteriner Hekim Teoman ASLAN