Tüm canlıların sağlığının birbiriyle ilişkili olduğu ve sağlık sorunlarının birbirinden bağımsız ele alınamaması gerektiği anlayışına dayanan Tek Sağlık; insanların, hayvanların, bitkilerin ve çevrenin sağlığının yakından bağlantılı ve birbirine bağımlı olduğunu kabul eden bir yaklaşımdır.
Günümüzde, küresel ölçekte hızla yayılan salgınlar, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı, Tek Sağlık yaklaşımının önemini daha da artırmıştır. Tek sağlık yaklaşımının önemi, özellikle son yıllarda yaşanan COVID-19 gibi küresel salgınlarla birlikte daha da belirgin hale gelmiştir. COVID-19 pandemisi, insan, hayvan ve çevre sağlığı arasındaki bağlantıyı gözler önüne sermiştir. Aynı zamanda iklim değişikliği, gıda güvenliği risklerini ve zoonotik hastalık yayılımını artırmaktadır.
Her yıl 3 Kasımda; tüm dünyada Tek Sağlık kavramına ilişkin farkındalığı geliştirerek insan, hayvan, bitki ve çevre sağlığını geliştirmek amacıyla Dünya Tek Sağlık Günü kutlanmaktadır.
Dünya Tek Sağlık Gününü kutlamak amacıyla 31 Ekim 2024 Perşembe günü Derneğimizin katkısıyla Sarıyer Belediyesince Tek Sağlık konusunda belediye çalışanları ve bölge halkında farkındalık oluşturmak ve Belediyelerin ilgili birimleri arasında işbirliği ve koordinasyonun geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla “Tek Sağlık Sempozyumu” düzenlenecektir.
Üç oturum ve bir panel olarak gerçekleştirmeyi planladığımız “Tek Sağlık Sempozyumu’na katılım için veteriner@sariyer.bel.tr adresine kayıt yapılması gerekmektedir.
09:30 – 10:00 | Kayıt ve Açılış |
09:30 – 10:00 | Veteriner Halk Sağlığı Derneği Başkanı: Azmi YÜKSEL |
Sarıyer Belediye Başkanı: Mustafa Oktay AKSU | |
10:00 – 10:15 | Çay- Kahve Molası |
10:15 – 11:15 | Zoonotik ve Vektörel Hastalıkların Kontrolü ve Tek Sağlık Oturumu Oturum Başkanı: Prof. Dr. Murat YILDIRIM – İÜC Veteriner Fakültesi |
Hayvanlarda Zoonoz-Vektörel Hastalıklar Prof. Dr. Mustafa HASÖKSÜZ – İÜC Veteriner Fakültesi |
|
İnsanlarda Zoonoz-Vektörel Hastalıklar Prof. Dr. Vildan AVKAN OĞUZ – Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji |
|
11:15 – 12:15 | Gıda Güvenliği ve Tek Sağlık Oturumu Oturum Başkanı: Prof. Dr. Mustafa HASÖKSÜZ – İÜC Veteriner Fakültesi |
Gıda Kaynaklı Patojenlerde Çoklu Direnç ve Halk Sağlığı Prof. Dr. Ali AYDIN – İÜC Veteriner Fakültesi |
|
Gıda Güvenliği Prof. Dr. Sait Aykut AYTAÇ – Hacettepe Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bl. |
|
12:15 – 13:00 | Öğle Yemeği |
13:00 – 14:00 | Antibiyotik Direnci ve Tek Sağlık Oturumu Prof. Dr. Vildan AVKAN OĞUZ – Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi |
Halk Sağlığı Yönünden Hayvanlarda Antimikrobiyal Direnç Prof. Dr. Murat YILDIRIM – İÜC Veteriner Fakültesi |
|
İnsanlarda Antimikrobiyal Direnç Dr. Ruhi KADAİFCİ – Tıp Doktoru, Farmakoloji Uzmanı |
|
14:00 – 14:15 | Çay- Kahve Molası |
14:15-16:00 | Meslek Odalarının Tek Sağlığa Bakışı Paneli Moderatör: Prof. Dr. Murat ARSLAN (TVHB Merkez Konseyi Başkanı) |
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Vet. Hekim Erdinç ORHAN | |
Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Gıda Yük. Müh. Onur AKBULUT | |
İstanbul Tabip Odası Temsilciler Kurulu Divan Üyesi Dr. Benan KOYUNCU | |
İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Simla Dilara SEZGİN | |
16:00 – 16:15 | Kapanış |