2024 YILI KURBAN BAYRAMI BASIN AÇIKLAMASI
(12.06.2024)
“KURBAN BAYRAMI, VETERİNER HALK SAĞLIĞI VE TEK SAĞLIK”
Kurban Bayramı, Veteriner Halk Sağlığı ve Tek Sağlık yaklaşımı bağlamında dikkatli bir şekilde yönetilmesi gereken bir süreçtir. Hayvan sağlığı, insan sağlığı ve çevresel faktörlerin bütüncül bir şekilde ele alınması, bayramın güvenli ve sağlıklı bir şekilde kutlanmasını sağlar. Bu kapsamda multidisipliner işbirliği, hastalık izleme, eğitim ve çevresel etki yönetimi kritik öneme sahiptir.
2024 yılı Kurban Bayramı Basın Açıklamamız
2021 YILI DÜNYA GIDA GÜVENLİĞİ GÜNÜ
(07.06.2021)
“SAĞLIKLI BİR YARIN İÇİN BUGÜNDEN GÜVENLİ GIDA”
Tükettiğimiz gıdanın güvenli ve sağlıklı olmasını sağlamak için tarladan/ahırdan sofraya herkesin bir rolü vardır. Gıda güvenliği herkesin işidir. Gıda güvenliği; resmi otorite, üreticiler ve tüketicilerin farklı sorumlulukları paylaşmasını zorunlu kılmaktadır. 1982 Anayasasının 56 ıncı maddesinde “Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla görevlidir.” Hükmü yer almaktadır. Bu hüküm gereğince güvenilir gıda üretimi, işlenmesi ve dağıtımı için gerekli yasal düzenlemeler ve kontrollerin devlet tarafından yapılması gerekirken, gıda işletmecileri; gıdaların üretim, işleme ve dağıtımını yürürlükteki mevzuata uygun olarak yapmalı, sağlıklı ve güvenilir gıda üretimini sosyal bir sorumluluk olarak görmelidirler. Tüketiciler; güvenilir gıda konusunda bilinçlendirilmelidir.
Dünya Gıda Güvenliği İle İlgili Açıklamamız
DÜNYA ÇEVRE GÜNÜNÜN 2021 YILI TEMASI; EKOSİSTEM RESTORASYONU
(05.06.2021)
Ekosistem restorasyonu, doğayı sömürmekten iyileştirmeye gitmek için hasarın önlenmesi, durdurulması ve tersine çevrilmesi anlamına gelmektedir. Birleşmiş Milletler tarafından, https://www.decadeonrestoration.org/ adresinde yayınlanan web sitesinde; “hasar görmüş ekosistemleri canlandırmaya acil bir ihtiyaç duyulduğu, Ekosistemlerin dünyadaki tüm yaşamı desteklediği, ekosistemler ne kadar sağlıklı olursa, dünyamız ve insanlar da o kadar sağlıklı olur. “BM Ekosistem Restorasyonu On Yılı” girişimi ile her kıtada ve her okyanusta ekosistemlerin bozulmasını önlemeyi, durdurmayı ve tersine çevirmeyi amaçlıyor. Yoksulluğu sona erdirmeye, iklim değişikliğiyle mücadeleye ve kitlesel bir yok oluşu önlemeye yardımcı olabilir. Ancak başarı için herkesin katkısına ihtiyaç vardır.” Şeklinde açıklama yer almaktadır.
KADININ İNSAN HAKLARI VE VETERİNER HALK SAĞLIĞI (08.03.2021) |
Ülkemizdeki bütün kadınların, özelde ise kadın veteriner hekim meslektaşlarımızın yüz yüze oldukları; toplumsal cinsiyet ayrımcılığı, aile içi şiddet, ekonomik eşitsizlik ve kadın düşmanlığı gibi her türlü ayrılıkçı eylem ve söyleme karşı kadın insan haklarını savunmaya devam edeceğimize bildiren basın açıklamamız.
TÜRKİYE’DE ÖNLEN(E)MEYEN ZOONOZLARDAN, ŞARBON HASTALIĞI; HAYVAN VE İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR. (30.08.2018) |
İthal edilen hayvanların ithal edildiği ülkelerde, taşıma/nakliye sırasında, sınırda ve ülke içinde gerek laboratuvar gerekse veteriner hekim hizmetlerinin etkin ve yeterli hale getirilmesi gereklidir. Türkiye’de şu anda bazı bölgelerde de Şarbon vakaları çıktığını bizzat bakan tarafından ifade edildiği göz önünde bulundurularak, Kurban Bayramı sırasında yoğun hayvan hareketlerinin ve veteriner hekim kontrolü olmadan kesilen hayvanlardan elde edilen etlerin tüketilmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Güvenilir hayvansal gıdaların tüketiciye ulaşması için birincil üretimden sofraya kadar etkin veteriner hekimlik hizmeti için gerekli şartlar mutlaka sağlanmalıdır.
HİJYEN EĞİTİM YÖNETMELİĞİ 05 TEMMUZ 2014 TE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ. GIDA SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI EĞİTİME KATILAMADI. EĞİTİMSİZ PERSONEL ÇALIŞTIRANLARA, KİŞİ BAŞINA 381-1500 TL. CEZA VERİLECEK. YÖNETMELİĞİN YÜRÜRLÜK TARİHİ UZATILMALIDIR. EĞİTİMLER; İŞLETMELERDE ÇALIŞAN VETERİNER HEKİMLERCE VERİLMELİDİR. (14.07.2014) |
Özet olarak “Hijyen Eğitiminden” yeterli fayda sağlanabilmesi için, Hijyen Eğitim Yönetmeliğinin geçiş süreci uzatılmalı, yönetmelikteki belirsizlikler giderilmeli ve gıda işletmelerinin kendi olanakları ile bünyelerinde çalışan veteriner hekimler aracılığı ile ilgili personeline eğitim vermeleri sağlanmalıdır.
HAYVAN VARLIĞIMIZIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ, ET FİYATLARININ ARTMAMASI, SAĞLIĞIMIZ VE DEPREM YARALARIMIZIN SARILABİLMESİ İÇİN; KURBAN BAYRAMINDA KESECEĞİMİZ KURBANLARIN BEDELLERİNİ DEPREMZEDELERE BAĞIŞLAYALIM. (30.10.2011) |
Tüm halkımızı; kurban kesmek yerine bağış yaparak; hem ülkemizdeki hayvan varlığının korunmasına, kasaplık hayvan ithalatının bir an önce sona erdirilmesine, et fiyatlarının daha fazla yükselmemesine katkı yapmak ve Van’lıların acısını bir nebze olsun unutturmak için, bu bayram kesecekleri kurbanların bedellerini depremzedelere bağış yapmaya davet ediyoruz.
KKKA HASTALIĞINDAN ÖLÜMLERDE; TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞININ HAYVANCILIK VE ZOONOZ HASTALIKLARLA MÜCADELEDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ULUSAL BİR POLİTİKASININ OLMAYIŞI VE YANLIŞ İSTİHDAMIN ROLÜ ÇOK BÜYÜKTÜR. BU NEDENLE TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI İSTİFA ETMELİDİR. BAKANLIK TEŞKİLATI YENİDEN YAPILANDIRILMALIDIR. (22.05.2008) |
Öneriler
- Hastalıktan korunmada çiftlik hayvanlarının düzenli ilaçlanması ve bilgilendirme en önemli yoldur. Bunun yapılabilmesi öncelikle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı merkez ve taşra birimlerinin veteriner hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesine olanak tanımayan yapısının düzeltilmesine, yeteri kadar veteriner hekim istihdamı ile hastalıklarla mücadelenin programlı şekilde yürütülmesine bağlıdır.
- Tarım ve Köyişleri Bakanlığında halen mevcut fonksiyonel örgütlenme yerine, sektörel bir örgütlenmeye gidilmeli, hayvan hastalıkları ile savaş, hayvansal gıdaların ahırdan sofraya hatta çatala gelinceye kadar kontrolü ve pazarlanması konularında gerekli yetki ve sorumluluklar ile donatılmış olan Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü, Uluslararası Cenevre Antlaşması da dikkate alınarak kurulmalı, buna paralel olarak taşra teşkilatı da oluşturulmalıdır.
- Kırsal alanda yaşayan halkımıza; dünyada giderek daha da öne çıkan tek tıp veya tek sağlık konsepti doğrultusunda, Beşeri ve Veteriner Hekimler ile hemşireler ve diğer yardımcı sağlık mensuplarının aynı anda, birlikte Koruyucu Sağlık Hizmetlerini kesintisiz sağlayabilmesi için de Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Veteriner Halk Sağlığı Dairesinin kurulmalıdır.
- Kamuda çalışan veteriner hekimlerin özlük hakları yaptıkları hizmet gereğince, diğer sağlık çalışanları ile eşit düzeye getirilmesi için gerekli yasal düzenlemeler biran önce yapılmalıdır.
- Hayvan sağlığını, dolaylı olarak halk sağlığının korunabilmesi için; Tarım ve Köyişleri Bakanlığının mevzuat yapma, kontrol ve destek hizmetlerine öncelik vererek, saha uygulamalarının özel veteriner hekimler tarafından yapılacak şekilde işbirliğinin oluşturulması gerekmektedir.
- Çevre ve Orman Bakanlığının veteriner hizmetleri planlanarak, gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı, bu Bakanlık bünyesinde, av ve yaban hayatı hizmetlerinde günün gelişen şartları doğrultusunda veteriner hekimler görevlendirilmelidir.
- İptal edilen Akredite veteriner hekimlik; daha geniş yetkiler ile tüm kesimhaneleri kapsayacak şekilde yeniden uygulamaya konulmalıdır.
- Yerel yönetimlerde veteriner hekimler mutlaka istihdam edilmeli, Büyükşehir belediyelerinde Veteriner Daire Başkanlıkları kurulmalıdır.
- Ulusal veteriner hizmetleri gelişmiş ülkelerde olduğu gibi tek çatı altında toplanmalıdır.
- Özellikle kırsal kesimde yaşayanlar başta olmak üzere, halkın hastalık hakkında bilgilenmesi ve bilinçlendirilmesi için eğitim ve yayım çalışmalarına ağırlık verilmelidir.
- Hastalıktan korunmak ve hastalığı kontrol altına alabilmek için Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı arasında koordineli çalışmalar yapılmalıdır.
- Meclise tatile girmeden özlük haklarında gerekli iyileştirme yapılmadığı takdirde Veteriner hekimlerin özlük haklarında oluşan erozyonun sorumlusu olan Veteriner Hekim Tarım Bakanının bir an önce görevi bırakması gerekmektedir.