III. Veteriner Halk Sağlığı Çalıştay’ı İstanbul’da Yapıldı. |

Birincisi İzmir Veteriner Hekimler Odası tarafından, 21 Ekim 2011 tarihinde İzmir’de, ikincisi Veteriner Hekimler Derneği tarafından 14 Şubat 2014 tarihinde Osman Nuri KOÇTÜRK anısına Ankara’da düzenlenen “Veteriner Halk Sağlığı Çalıştayı”nın üçüncüsü; İstanbul’da Marmara Üniversitesi Göztepe Kampusu Enstitüler Toplantı Salonunda 16 Mayıs 2014 Cuma günü yapıldı.
Veteriner Hekimler Derneği, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve İzmir Veteriner Hekimler Odası ile Veteriner Halk Sağlığı Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen “Üçüncü Veteriner Halk Sağlığı Çalıştayı”na Veteriner Hekimler Derneği Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile Antalya, Giresun, Isparta İstanbul ve İzmir Veteriner Hekimler Odası başkanlarının yanında İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı, Veteriner ve Tıp Fakültesi Öğretim üyeleri, İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl-İlçe Müdürlüklerinde, büyükşehir ve ilçe belediyelerinde çalışan veteriner hekimler ile gıda sektöründe çalışan 100 den fazla veteriner hekim katılım sağladı.
![]() | ![]() |
Hayvancılık ve Et Üretiminde Hayvan Refahı Konusunda Bölgesel Çalıştay 06-08 Mayıs 2014 tarihleri arasında Ankara’da yapıldı. |
Derneğimiz, FAO, TİKA, RSPCA ‘nın işbirliği ile düzenlenen “Hayvancılık ve Et Üretiminde Hayvan Refahı” konulu bölgesel çalıştay, 06-08 Mayıs 2014 tarihleri arasında Ankara’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezinde gerçekleştirildi.
![]() | ![]() |
Çalıştaya TİKA’nın davetlisi olarak Tacikistan’dan 6, Kırgızistan’dan 5, Azerbaycan’dan 4 ve Kazakistan’dan 1 olmak üzere Türki Cumhuriyetlerinden 16 Veteriner hekimin katılım sağlamıştır. Türkiye’den ise üniversitelerden 9, Özel sektörden 8, GTH Bakanlığı merkez teşkilatından 4, Veteriner Hekim Odalarından 2, Belediyelerden 2, Kayseri GTHB İl Müdürlüğünden 1, Ulusal Et Konseyinden 1, Et ve Süt Kurumundan 1 olmak üzere toplam 28 veteriner hekim ile genel toplamda 44 veteriner hekim çalıştaya katılım sağlamıştır.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Çalıştaya konuşmacı olarak; DG Sanco, European Commission Belgium’dan bir, OIE Regional Office’den Brussels’den iki, FAO İtalya ve Türkiye temsilciliklerinden birer, Bristol Üniversitesinden iki, FVE’yi temsilen bir, RSPCA UK’yı temsilen bir, IZSAM Teramo İtalya’dan bir ve Türkiye’den Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan bir konuşmacı olarak katıldı.
Kesim Hayvanlarının Refahı ve Kesimhanelerde Hayvan Refahı Uygulamaları Semineri Uluslar Arası Katılımla Gerçekleştirildi. |
Veteriner Halk Sağlığı Derneği olarak düzenlediğimiz ‘Kesim Hayvanlarının Refahı ve Kesimhanelerde Hayvan Refahı Uygulamaları’ konulu eğitim semineri 25-28 Haziran 2013 tarihleri arasında yapıldı.
Seminer;
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden 4,
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul’daki 6 İlçe Müdürlüğünden 8,
Banvit A.Ş. den 3,
Kalite Sistem Group Laboratuvarlarından 2,
Aytaç Et Entegre Tesislerinden 1,
A.Ü. Veteriner Fakültesinden 1,
İ.Ü. Veteriner Fakültesi Doktora öğrencisi 1,
Bitlis-Tatvan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünden 1,
Çankırı-Ilgaz Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünden 1,
Çekmece Et Ürünleri Kombinasından 1,
İstanbul Esenyurt Narmanlı Kesimhanesinde 1,
Özel çalışan 3 veteriner hekim olmak üzere Türkiye’den toplam 27 veteriner hekim ile birlikte Makedonya’da hayvan refah kontrolü, kesim öncesi muayene ve sonrası muayeneler ile hayvansal gıdaların üretim, dağıtım, pazarlama, ihracat, ithalat kontrollerinde görevli 2 resmi veteriner hekim ile Elif Et işletmesi personeli 2 çalışanla birlikte toplam 31 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir.
Katılımcıların; Bakanlığın hem merkez, hem de taşra teşkilatından olduğu gibi ulusal düzeyde faaliyet gösteren kırmızı et kesimhanesinde çalışan veteriner hekimlerle birlikte kalite denetimi yapan meslektaşlarımızın yanında, Makedonya’dan resmi veteriner hekimlerin eğitime katılım sağlamış olmaları çok değişik sektörlerde çalışan veteriner hekimlerin hayvan refahı ile ilgili olduklarının bir göstergesi olarak değerlendirilmelidir.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Teorik bölümünün, Marmara Üniversitesi Enstitüler Konferans Salonunda gerçekleştirildiği seminer, İngiltere’de kurulu olan Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA)’ın destekleri ile gerçekleşti. RSPCA temsilcileri Prof. Dr. Haluk ANIL, Dr. Paul WHİTTİNGTON ve Aleksandra HAMMOND-SEAMAN tarafından verilen 4 günlük eğitimin son gününde Elif Et Aydınlı Kombinasında uygulama yapılmıştır.
Seminerin birinci gününde; giriş–hayvan refahı eğitimi, eğitimin çerçevesi ve değerlendirme, neden hayvan refahı ve yararları? tesise alış (ilk temas), kesimhane öncesi uygulamalar, üretım sürecindeki bakıcılık, uygulamalar ve hayvan davranışları, bakım ve hayvanların uygun yönlendirilmesi metotları, kesimhane padokları, dinlendirmeden kesim için zaptı-rapta kadarki süreç, stres, karkas ve et kalitesi, zaptı-rapt konuları Paul WHİTTİNGTON tarafından anlatıldı.
İkinci gün; şok/bayıltma yapılmaksızın kesim metotları, şok/bayıltma/stunnıng uygulama nedenleri, mekanik şoklama sistemleri, elektrikli sistemler, ektrikli şoklamanın etkinliğinin belirlenmesi kontrollü atmosfer sistemleri ve acil kesim metotları; Prof. Dr. Haluk ANIL ve Dr. Paul WHİTTİNGTON tarafından anlatılarak, Dini kesim metodları, Helal ve Shechita kesim kuralları ve farklılıkları, yasalardaki değişikliler ile kesimhanelerde hayvan refahı değerlendirilmesi eğitimi yapıldı.
Üçüncü gün; Prof. Dr. Haluk ANIL tarafından AWOP akışın gözden geçirilmesi, gözlem ve değerlendirme becerileri ile değerlendirme planlama/oluşturma ve değerlendirme formu düzenleme konularında katılımcılara bilgi verilmiştir..
Dördüncü gün: Elif Et Aydınlı Mezbahasında gruplar halinde ante-mortem ve postmortem refah kalite değerlendirmesi yapılarak rapor yazımı ile katılımcıların oluşturduğu grupların yaptığı inceleme ve değerlendirme sırasında toplanan veriler grup sözcüleri tarafından sunuldu ve tartışma bölümü ile eğitim tamamlanmıştır.
Katılımcılara derneğimizce Katılım Belgesi verilmiş olup, her katılımcıya uluslararası geçerliliği olan RSPCA tarafından düzenlenecek olan Sertifikalar İngiltere’den gönderilecek olup, daha sonra katılımcılara derneğimizce teslim edilmiştir.
Kesim Hayvanlarının Refahı ve Kesimhanelerde Hayvan Refahı Uygulamaları Eğitimi Yapıldı. |

Derneğimiz ile ETBİR ve İstanbul Veteriner Hekimler Odasının işbirliği ile düzenlenen “KESİM HAYVANLARININ REFAHI ve KESİMHANELERDE HAYVAN REFAHI UYGULAMALARI” konulu eğitim semineri 07-10 Mayıs 2012 tarihleri arasında, İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. 07-10 Mayıs 2012 tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi’nde düzenlenen eğitime kırmızı et sektöründe, mezbahalarda çalışan 35 veteriner hekim ve yardımcı personel katılmıştır.
Eğitim açılış konuşmaları Dernek başkanımız Azmi YÜKSEL ve RSPCA eğitim direktörü Aleksandra HAMMOND tarafından yapılmıştır.
İngilizce olarak verilen teorik ve pratik eğitim sırasında, simultane tercüme yapılmıştır.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Sokak Köpek Popülasyonunun Yönetimi için Seçenekler, Barınak Yönetimi ve Prosedürleri Eğitimi Yapıldı. |

Derneğimiz ve İngiltere’de kurulu Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) işbirliği ve İstanbul Veteriner Hekimler Odasının desteği ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’nün Koordinasyonu ile belediyelerin geçici hayvan bakımevi birimlerinde yöneticiler ile çalışan Veteriner Hekimlere yönelik “Hayvan Bakımı ve Refahı” konulu eğitim çalışması yapıldı.
![]() | ![]() |
Aksaray İnebey Mah. İnkılap Cad. No: 34 (İSKİ Hizmet Binası) Fatih / İstanbul adresinde 16 Ocak 2012 Pazartesi günü saat 09.00’da başlayan ve ücretsiz olan sertifikasyon eğitimine geçici hayvan bakımevlerinde çalışan 120 veteriner hekim ile 10 kadar Veteriner Fakültesi öğrencisi katıldı.
DİALREL Projesi Tamamlandı |

Dini Kesim Metotları: İlgili Kuruluşlar ve Kesimler Arasındaki Diyaloğun Geliştirilmesi ve Toplanan Bilgilerin Sunum ve Yayını başlıklı AB Projesinin temel amacı, ilgili taraflar ve paydaşlar arasındaki diyaloğu teşvik etmek ve iyi dini kesim uygulamalarının benimsenmesini kolaylaştırmak için koşulları araştırmaktır. Ek amaç, iyi uygulamaların uygulanması ve izlenmesi için bir mekanizmanın gözden geçirilmesi ve önerilmesidir.
Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir DİLAREL projesi; Cardiff Üniversitesi’nden Dr Mara Miele tarafından koordine edilmiş olup, 11 Avrupa ülkesi, Türkiye, Israil ve Mısır’dan temsilcilerin katılımıyla gerçekleşmiştir, Projenin amacı dini ve batı’da uygulanan hayvan kesimlerinin en iyi şartlarda yapılması ile ilgili otorite ve gruplar arasında Helal ve Koşer pazarları için sertifikaların hazırlığı için iletişim ve diyalog sağlanmasıdır.
Projenin kapanış toplantısı; İstanbul’da 15-16 Mart 2010 da gerçekleştirilmiştir. Kapanış programı için lütfen tıklayınız
Proje ile ilgili çalışma ve sonuç raporlarına https://www.dialrel.net/dialrel/welcome.html adresinden ulaşılabilir.